Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allan Nyberg har avlidit

/

Annons
En hantverkare med ett stort hjärta har gått ur tiden. Han avled den 16 augusti efter en tids sjukdom. Allan Nyberg föddes den 5 maj 1937 i Fiskja utanför Kramfors. I tidig ålder flyttade han med sin familj till Finsvik, norr om Härnösand, där föräldrarna köpt ett jordbruk.
Idrotten kom tidigt in i Allans liv och kom att stanna som ett av hans stora intressen. Fotboll, bandy och skidåkning var hans favoritsporter.
1954, efter avslutad folkskola, påbörjade Allan sin yrkesutbildning som lärling vid Västernorrlands Allehanda i Härnösand. Allan utbildade sig till maskinsättare. Efter avslutad lärlingsutbildning kom Allan att arbeta i Stockholm på bland annat Stockholmstidningen och Aftonbladet, men även på några accidenstryckerier i staden. Han fullbordade också sina studier vid Grafiska institutet i Stockholm. Han bar titeln faktor med stolthet. Efter tiden i Stockholm kom Allan att under sextiotalet att arbeta som bland annat säljare av grafiska maskiner samt som faktor på exempelvis Tryckeribolaget i Sundsvall.
1963 gifte sig Allan med Britt-Eva och 1967 bosatte sig paret i Sundsvall. De fick två barn. Under barnens uppväxt var Allan alltid närvarande i barnens aktiviteter. Han lagade punkteringar, skjutsade till träningar och var ett stort stöd i alla väder. Hans engagemang i bland annat IFK Sundsvalls ungdomssektion var stort.
1971 förvärvade Allan företaget Centraltryckeriet. Genom detta företag, som han drev intill sin död, blev han Allan med en stor grupp människor och företag. Livet som egen företagare präglade familjen och livet. Mycket arbete och slit gav lite utrymme för annat än just arbete. Familjen kom också att ta en aktiv del i företaget.
Utöver barnens aktiviteter och familjens obligatoriska fjällvecka så var musiken ett stort intresse för Allan. Han kom att medverka i ett flertal manskörer. Just körsång, jazz och blues var hans stora musikaliska passioner. Trots att han till sin stora sorg inte kunde läsa noter, så satt han ofta med gitarr eller vid pianot och spelade på gehör.
Allan präglades livet igenom av en stor känsla för ansvar och plikt. Han värnade om hantverkstraditionerna, kvaliteten i arbetet och lojaliteten för människor, såväl i arbetslivet som privat. Under senare delen av hans liv kom familj, släkt och vänner att uppta en allt större del av Allans tid. I drygt tio år fram till sin död arbetade Allan och hans hustru med att minutiöst renovera ett båtsmanstorp från 1700-talet på Hemsö, norr om Härnösand. Hemsö var hans hustru Britt-Evas födelseort men det kom att bli även Allans favoritplats på jorden.
Allan var en varm och godhjärtad make, far, farfar och vän. Han drevs av en passion för sina medmänniskor och för sitt hantverk. Hans favorituttryck var \"måtte vinden blåsa dig i ryggen...\" och det kan nog sägas beteckna hans inställning till sin omvärld. Nu har han lagt ifrån sig sätthaken för sista gången och han lämnar ett stort tomrum efter sig.
Han sörjes närmast av hustrun Britt-Eva, barnen med familjer samt släkt och vänner.
Mer läsning

Annons