Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler pensionärer använder internet

Sveriges pensionärer blir allt mer digitala. Enligt en undersökning använder nu 58 procent internet. Men skillnaden mellan yngre och äldre pensionärer är stor. Bland de över 75 år är det bara en tredjedel som använder internet.

Annons

Det är .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur), som gjort en undersökning om pensionärers internetvanor.

I rapporten skriver .SE att pensionärernas användning av internet har ökat med 15 procentenheter på fyra år.

Men förutom att skillnaden mellan yngre och äldre pensionärer är stor, är det också stora skillnader mellan låg- och högutbildade. De som enligt rapporten har lägst tillgång till internet är lågutbildade äldre kvinnor med låg inkomst.

Bland de yngre pensionärerna, under 75 år, som i dag består av 40-talister, använder 79 procent internet. 20- och 30-talisterna är inte lika intresserade. I den åldergruppen använder bara 34 procent internet.

Maj-Britt Norlander, ordförande i PRO Hudiksvall, tycker att siffrorna känns relevanta.

– Absolut. 58 procent ligger väl i linje med min uppfattning om internetanvändandet.

PRO arbetar för att öka internetanvändandet bland sina medlemmar. Bland annat har pensionärerna haft möjlighet att gå en kurs i hur man använder surfplatta, och de PRO-föreningarna som har svårt med uppdateringarna av sina hemsidor, kommer att få hjälp så att det ska fungera bättre. För fler och fler inser fördelen med att kunna hålla sig ajour med vad som händer via klubbarnas hemsidor.

– Därför är det viktigt att hemsidorna är uppdaterade. Då kan man ju gå in när som helst på dygnet om det är något man funderar över, säger Maj-Britt Norlander.

Det är betydligt fler pensionärer som har tillgång till internet än som använder det. Nästan hälften av svenskarna över 75 år har tillgång till internet hemma, men bara var tredje använder det.

Man kan även se skillnader vad det gäller smarta mobiler och surfplattor.

Pensionärer över 75 år står nästan helt utanför den mobila internetvärlden. De har sina mobiltelefoner för att ringa och för att skicka sms med, men de kopplar inte upp sig till internet med dem. Bland de yngre pensionärerna har dock smarttelefonerna och surfplattorna fått en rejäl skjuts. 30 procent använder sina smarta mobiler och 34 procent surfplattor för att koppla upp sig mot internet.

I rapporten från .SE konstaterar man också att inkomst, utbildning och yrkesbakgrund spelar roll för vilka som använder internet, speciellt bland dem över 75 år.

Den lägsta delen med tillgång till internet finns bland lågutbildade äldre kvinnor med låg inkomst. Bland de högutbildade i åldern 6574 år använder nästan alla, 94 procent, internet.

Den vanligaste anledningen till att pensionärer inte använder internet är att de helt enkelt inte är intresserade.

63 procent uppger att de inte är intresserade, 23 procent att tekniken är för krånglig och övriga att de inte har tid, det är för dyrt, de saknar uppkoppling eller har funktionshinder.

Christina Bodén

0650-355 71

christina.boden@mittmedia.se

Mer läsning

Annons