Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders har gått från koja till kyrka

/
  • Anders Runebjörk vid rättpsykiatriska regionkliniken, ett uppdrag som han anser varit hans största utmaning som arkitekt. – Jag är ganska nöjd med hur det blev, säger han.

Redan som barn var Anders Runebjörk intresserad av att bygga och göra ritningar. Hans kojbyggen var många och avancerade.
I dag söndag fyller han 50 år och har hunnit jobba många år som arkitekt. Rättspsyk i Nacksta är ett av hans verk.

Annons
Anders Runebjörk är född på Södermalm i Sundsvall, men somrarna tillbringades ofta på familjens lantställe i Häggdånger.
Mina syskon var äldre och hade redan hunnit flytta hemifrån, så jag var lite ensam där. Då snickrade jag och donade hela somrarna, berättar Anders.
Redan då hade han upptäckt det som driver honom som arkitekt: glädjen i att få materialisera sina idéer i fysisk form.
Det är det som är kicken med att vara arkitekt. Jag har haft roligt nästan jämt när jag jobbat, säger Anders.
Efter att ha pryat på ett arkitektkontor i sjuan var yrkesvalet självklart. 1982 tog Anders arkitektexamen på KTH i Stockholm, och arbetade därefter några år i huvudstaden. 1990 flyttade han och hustrun AnneMarie med barn tillbaka hem till Sundsvall och Ankarsvik.
Här hade jag möjlighet att bygga ett hus och skapa något eget, förklarar Anders.
2001 startade han egen arkitektfirma. Då hade han nyligen avslutat uppdraget att rita rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.
Det är nog min största utmaning hittills. Säkerhetsaspekterna var många och dessutom ska huset utstråla ett lugn, säger Anders.
Kyrkan i Föllinge i Jämtland är en annan byggnad som han ritat. Det är också det jobb han tycker varit mest berikande att jobba med.
Det är väldigt speciellt att rita en kyrka. Allt i byggnaden har sin speciella funktion och en kyrka ska finnas kvar så mycket längre än ett vanligt hus, säger Anders.
Yrket har starkt präglat hans liv. En favoritsysselsättning är att vandra runt och titta på hus i gamla genuina stadsmiljöer.
Jag kan aldrig gå förbi ett hus utan att granska detaljer och se hur man valt att lösa olika saker, säger Anders.
Men visst finns det även andra intressen. Ett är skog och natur, vilket lett in honom på scoutbanan. Alla fyra barnen är eller har varit scouter och Anders själv har varit ledare.
Nu är två av barnen utflugna men inför födelsedagen samlas hela familjen för ett lugnt firande i Hälsingland. November är inte någon månad som lockar till att dra ihop stora fester, tycker födelsedagsbarnet.
Men min hustru fyller 50 nästa år, så till sommaren blir det ett gemensamt 100-årskalas, säger Anders.

Fakta Anders Runebjörk
Bor: Ankarsvik.
Familj: Hustrun AnneMarie, barnen Johanna, 22, Erik, 20, Nils, 13, och Daniel, 12.
Yrke: arkitekt som bland annat ritat Ånge vårdcentral, rättspsykiatriska regionkliniken, Nivrenaskolan och den pågående ombyggnaden av Hagaskolan.
Aktuell: Fyller 50 år i dag.

Mer läsning

Annons