Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en i De fyras gäng har gått bort

Annons
Zhang Chunqiao, en av medlemmarna i Kinas ökända "de fyras gäng", har avlidit 88 år gammal, rapporterade kinesiska statliga massmedier på tisdagen.
Enligt nyhetsbyrån Nya Kina dog Zhang i cancer den 21 april en uppgift som bidrar till mystiken kring denna kvartett i Kinas moderna historia. Enligt tidigare påståenden skulle han ha dött i fängelse redan i början på 1990-talet, och en statskontrollerad dagstidning uppgav i januari att Zhang hade avlidit i en sjukdom 1994.
De fyras gäng ledde den extremvänster som låg bakom mycket av excesserna under kulturrevolutionen i Kina 196676. Sedan revolutionsledaren Mao Zedong avlidit 1976 och kulturrevolutionen ebbat ut greps de fyra, bland dem Maos fjärde hustru Jiang Qing, i en oblodig kupp. Händelsen var en av de mer sensationella under den maktkamp som då rasade i det kinesiska kommunistpartiet.
I likhet med Jiang Qing dömdes Zhang Chunqiao till döden, ett straff som 1983 omvandlades till livstids fängelse och enligt Nya Kina senare avkortades till 18 års fängelse. I januari 1998 frigavs han av hälsoskäl, sade nyhetsbyrån.
De andra två medlemmarna i de fyras gäng var Yao Wenyuan och Wang Hongwen. Yao, den nu ende överlevande i kvartetten, frigavs 1996 efter att ha suttit 20 år i fängelse.

Mer läsning

Annons