Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttaåriga kantorer tog ton i Selånger

/
  • Oliva Yng och Hilda Knollenburg spelade även båda två samtidgt på kyrkorgeln vid söndagens gudstjänst i Selångers kyrka.
  • ett knappt 20-tal elever som lärt sig spela fiolm med hjälp av Suzukimetoden var med vid gårdagens gudstjänst. det var första gången som ett samarbete mellan elever som spelar fiol och orgel gjort i vårt land.
  • Att tacka publiken för applåderna med en djup bockning har Erik Simonssen lärt sig trots att han bara är fem år.
  • Klara Blandin och Emma Thilen båda åtta år och från Härnösand hanterade sina fioler med bravur trots att de inte hade ett enda notblad att stödja sig på.
  • Minst av alla var femårige Erik Simonsson från Härnösand. Trots att han varken var stor eller hade mycket rutin var det inget fel på spelglädjen när det gällde att hantera fiolen som han lärt sig att spela på utan noter.
  • Att nå ner till fotpedalerna var inte lätt för Hilda Knollenburg så det krävdes förlängare för att hon skulle kunna spela med både händer och fötter på kyrkorgeln i Selångers kyrka.

Det blev en annorlunda högmässa i Selångers kyrka på söndagen. Vid orgeln satt två åttaåriga flickor och för fiolmusiken stod suzukielever från Härnösand.

Annons
Högmässan firades som en temagudstjänst med mycket musik, berättade prästen Eva Stenström.
Och det var inte någon vanlig musik. Inte ett notblad syntes till under hela gudstjänsten utan musiken spelades direkt ur huvudena på de medverkande.
Samtliga barn, Hilda Knollenburg och Olivia Yng från Sundsvall som spelade orgel och de knappt 20-tal från Härnösand på fiol hade lärt sig enligt den så kallade suzukimetoden där de lär sig spela på instrumenten innan de lär sig noter.
Det är samma sak som om att du lär dig tala för innan du kan skriva, säger Anne-Lise Lindberg Sjödin som är suzukipedagog på orgel.
Metoden att lära sig spela kommer från japan och togs fram för fiol. På orgel är Sverige först med att omarbeta metoden så att det blir möjligt att med den som hjälp lära barn att spela.
Nytt var samarbetet mellan de som med metoden lärt sig att spela fiol och orgel.
Det är första gången i landet som det sker, berättade Anne-Lise Lindberg Sjödin.
Det var inte bara musiken som var annorlunda i Selångers kyrka den här söndagen. Även predikan där Eva Stenström läste om korta avsnitt om Martin samtidigt som det visades bilder gjorde det enkel att följa med för de yngre samtidigt som de inte blev uttråkade.
Sammansättningen gjorde det till en finstämd och lättsmält gudstjänst värd att delta och lyssna på den här härliga höstmorgonen där solen lyste in på besökarna in genom kyrkfönstren och bladen som fortfarande fanns kvar på träden sprakade i sin allra ljuvligaste färgprakt.
Synd att inte fler tog chansen att se och lyssna på barnen som lärt sig spela med suzukimetoden.

Mer läsning

Annons