Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Sjölund har avlidit

Annons

Agronomen och civilekonomen Bengt Sjölund, Vallentuna, har avlidit den 6 juni i en ålder av 83 år. Han efterlämnar makan Birgitta och döttrarna Christina och Camilla med familjer.

Regionalt i mellan-Norrland blev han en kändis när han år 1970 handplockades till posten som vd för det nybildade bondekooperativa storföretaget Nedre Norrlands Producentförening (NNP), saligt i åminnelse.

Det var NNP:s starke man Bengt Ola Edlund i Storboda, Viskan, som ansåg att Bengt Sjölund var det ankare NNP behövde från start.

Bengt Sjölund hade meriterat sig som nära medarbetare till Sundsvallsbankens vd Jan Wallander och som utredare av bondeorganisationernas framtid tillsammans med Harald Håkansson, en utredning som ledde till bildandet av Lantbrukarnas Riksförbund, som ännu består.

NNP var vid den här tiden en solid förening. Sundsvalls Mjölkcentral och Jämtlands Mejeriförening hade stora reserver i fastigheter och pengar. Varumärket Fjällbrynt var också en stor tillgång. Bengt Sjölund märktes direkt då han blev försedd med jämtmetropolens första leasingbil. En representativ bostad med centralt läge förvärvades också.

Verksamheten i föreningen rationaliserades också i rask takt med nedläggning av småmejerier och samordning av transporter, en följd av den förändring av näringen som blev en följd av det riksdagsbeslut som bland annat resulterade i de så kallade KR-gårdarna.

Expansionslusten var också stor och för att bredda föreningens verksamhet inköptes Nysteds Bageri Östersund som blev "Mästerbagarna".

Men expansionen ledde inte till de lysande bokslut som förväntats och Bengt Sjölund lämnade företaget för att i stället bli chef för charkföretaget Lars Jönsson i Malmö, som då också uppförde en egen industri vid Norra Vägen i Sundsvall – där sedan många olika företag huserat. Bengt Sjölund kom sedan till Lindahls slakteri i Aneby och avslutade sin karriär som vd för Köttbranschens riksförbund.

Gustaf Eriksson

Mer läsning

Annons