Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgit Levin till minne

/

Birgit Levin, Sundsvall, har avlidit 87 år gammal. Hennes närmaste är svägerskan Juci samt brorsbarnen Susanne och Peter med familjer.

Annons
Birgit Levin har stilla insomnat efter ett långt och innehållsrikt liv. Hon var den första kuratorn som anställdes på Sundsvalls sjukhus 1947 och där verkade hon i 34 år fram till sin pensionering 1983.
Birgit Levin växte upp i Uppsala och efter studentexamen tog hon socionomexamen på Socialpolitiska Institutet i Stockholm. Här fick hon lära sig att "En kurator skall inte vara sjuksköterska utan kuratorn skall lära sig att säga nej till doktorn". Detta har Birgit gjort genom åren då hon har företrätt sina patienter. Som kurator var hon en länk mellan sjukvården och samhället i övrigt. Det var särskilt påtagligt under den tid som hon arbetade som kurator på medicinkliniken. Sjukvården har inte alltid haft en helhetssyn på patienterna och samarbetet med kommunerna var inte heller detsamma som nu.
Birgit arbetade de första åren som socialassistent i Hässleholm och Härnösand och som kurator på Sandträsk sanatorium i Norrbotten. 1947 kom hon som den första kuratorn till Sundsvalls lasarett. Hon började redan då kämpa för flera kuratorstjänster och en särskild Abortrådgivningsbyrå. Birgit blev sedan 1:e kurator och verkade för att sjukhuset skulle få en kuratorsorganisation. Detta förverkligades 1976 då nya sjukhuset togs i bruk. Under alla år var Birgit medlem i Svensk Kuratorsförening där hon fick möjlighet till fortbildning och träffa kollegor från hela landet. Hon var även med om att starta Akademikerförbundet SSR i Stockholm 1958.
Birgits hjärta har alltid varit intimt förknippat med Medicinkliniken och dess patienter. Det är mer än en ung läkare som hon har försökt att "uppfostra" i att tänka på hela människan utifrån en helhetssyn. Birgits engagemang för sina patienter och kuratorsorganisationen var imponerande och varade till hennes sista arbetsdag.
Birgit Levin var en person som stod för sina åsikter och var inte heller rädd för att ibland vara obekväm om så behövdes. Med sin starka vilja att förbättra omhändertagandet av patienter och anhöriga inom hälso- och sjukvården lade hon grunden till en självständig och respekterad kuratorsorganisation som gavs möjligheter att utvecklas till det komplement till den medicinska vården som sjukvården så väl behöver. 1976 tillträdde jag som chefkurator och fick förmånen att arbeta tillsammans med Birgit och fortsätta det utvecklingsarbete som hon hade påbörjat.
Många av Birgits kollegor och arbetskamrater är fortfarande aktiva inom hälso- och sjukvården medan andra har gått i pension. Det är också många socionomer som har fått sin introduktion i sjukvården genom Birgit som handledare då hon alltid var villig att dela med sig av sina kunskaper till unga och nya kollegor. Birgit hade ett stort hjärta för sina medmänniskor. Hon var en färgstark person och engagerad kollega som det har varit en stor förmån att ha fått arbeta tillsammans med. Vi kommer alltid att minnas Birgit.
För Kuratorsenheten Sundsvalls sjukhus

Mer läsning

Annons