Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonden som blev lärare

/

Efter 16 år som bonde sålde Håkan Ahlbom, Gnarp, 1997 fädernegården i Haddäng för att studera till lärare.
Han läste till lärare på fyra och ett halvt år samtidigt som han arbetade som lärare i Gnarp. Tidvis arbetade han även på Bole Produkter i Bergsjö

Annons
Jag ångrar inte valet, säger Håkan Ahlbom som i dag fyller 50 år. Jag hade lust att läsa, gymnasiekompetensen hade jag innan jag började.
Att vara jordbrukare är att i hög grad ensamarbeta. För Håkan Ahlboms del blev det dock rätt många möten, han var bland annat lokal LRF-ordförande.
Han känner bönder som ångrar att de fortsatt med yrket i hela sitt liv. Fädernegården och kallet har fått styra.
Jag och frun Kicki var fast i 16 år. Men jag minns jordbrukets goda dagar, arbetet med djuren. Kalvningarna, skörden, doften av jord.
Men jag glömmer heller inte slitet i ladugården, bara det sex timmar per dag, och tio års ständigt snickrande. Vi hade från början 10 15 kor men mot slutet över 30.
Håkan Ahlbom arbetar som 6-9-lärare i Hassela.
Jag har nytta av min erfarenhet som bonde. Som sådan fick jag alltid anpassa mig. Korna lärde mig en ödmjukhet för livet.
Man kan aldrig vara säker på något. Ena dagen är kon högproduktiv. Nästa dag kan hon ha en juverinflammation. Det är samma sak med oss människor.
Han efterlyser dock en mera praktisk skola, även en lärarutbildning med mera praktik.
Under de intensiva studieåren lade han även ner ett stort arbete som ideell ordförande för Gnarps ridklubb. Då byggdes också ridhuset tack vare ett stort engagemang. Håkan Ahlbom var den ytterst ansvarige för att det lyckades.
Nu är ingen av döttrarna längre aktiv i klubben och heller inte jag.
50-årsfesten hålls i kväll på Gnarps bygdegård.

Fakta Håkan Ahlbom
Bor: Gnarp
Yrke: högstadielärare. Tidigare bonde.
Familj: hustrun Kicki och barnen Gustav, Lina och Frida
Aktuell: fyller 50 år i dag

Mer läsning

Annons