Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga vigselförrättare måste i framtiden viga homopar

Borgerliga vigselförrättare som vägrar hålla ceremonier för homosexuella par blir av med sina uppdrag. Det blir resultatet av en ny lag till våren.

Annons
 De som inte vill förrätta partnerskap måste helt avstå från att vara vigselförrättare, säger Niklas Ljunggren, sakkunnig vid justitiedepartementet, till Sydsvenskan.
Lagförslaget, som innebär att delar av äktenskapsbalken skrivs om, har varit ute på remiss. Under de närmaste veckorna skall regeringen fatta beslut. Sedan skall lagrådet säga sitt. Den 1 april väntas den nya lagen träda i kraft.
Ett fyrtiotal remissinstanser har yttrat sig över lagförslaget. Bara enstaka har negativa synpunkter. En av dem är länsstyrelsen i Norrbotten. Länets landshövding spår att vigselförrättare kommer att avsäga sig uppdraget om de tvingas förrätta partnerskap och att det blir svårt med nyrekryteringen.
Malmö kommun har redan infört en policy som innebär att den som vill vara borgerlig vigselförrättare också måste acceptera att förrätta partnerskap.
Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, anser att den nya lagen innebär att ett systemfel rättas till.
 En vigselförrättare får inte heller säga att han inte vill viga svarta eller rödhåriga, säger Homo:s kanslichef George Svéd till tidningen.

Mer läsning

Annons