Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botaniken låg Gunnar varmt om hjärtat

Annons
Gunnar Westman, Sollefteå, avlidit i en ålder av 88 år. Hans närmaste är makan Margit och döttrarna Ingrid och Karin med familjer.
***
Gunnar föddes i Sollefteå och växte upp som äldste sonen i en syskonskara om fyra barn hos föräldrarna skräddarmästare Rickard Westman och dennes hustru Elisabeth.
Samtidigt som Gunnar arbetade som springpojke på Melins skoaffär och sedan i Dahlbergs bokhandel tog han realexamen på Hermods korrespondensinstitut. Med denna merit i bagaget fick han därefter anställning på Kramfors Bolags kontor i sin hemstad. I början av 1940-talet förflyttades han till firmans kontor i Hoting. Redan efter några år befann sig Gunnar åter i Sollefteå där han beklädde befattningen som kontorschef på Tumningsföreningen.
År 1961 fick Gunnar tjänst på Skogsbrukets datacentral, SDC, i Sundsvall och påbörjade då en datautbildning på IBM i Stockholm. Efter slutförd utbildning togs hans kapacitet i anspråk för uppbyggnaden av SDC i Sundsvall. Gunnar stannade vid SDC till sin pensionering. 1991 flyttade Gunnar och Margit tillbaka till Sollefteå.
Vid sidan av sin tjänst utförde Gunnar ännu en märklig studieprestation då han som 60-åring avlade studentexamen vid Sundsvalls kvällsgymnasium.
Men Gunnars stora fritidsintresse var dock botaniken som han ägnade sig åt från 1930-talet och ända till dagen före sin bortgång. I denna disciplin utvecklade han ett formligt mästerstycke.
Han var därför ett ovanligt förtjänt person då han 1998 utsågs till det årets mottagare av Västernorrlands naturvårdspris, för bland annat upptäckten av flera intressanta växter i Västernorrland och främst i trakterna kring Sollefteå. Att här beskriva Gunnars insatser inom botaniken är för en lekman knappast möjligt.
Här kan dock nämnas att Gunnar under årens lopp i sitt ämne utkommit med böcker, skrivit talrika artiklar, hållit många föredrag och lett välbesökta exkursioner.
Att följa med Gunnar på en skogspromenad följde icke det vanliga mönstret. Redan efter några steg in i skogen kunde han stanna och peka på någon botanisk raritet. Han höll då gärna en liten genomgång av fyndet. Härvid utvecklade han en icke så vanlig förmåga att både vara intressant och underhållande samt på intet sätt påträngande i sin iver att förmedla sin kunskap. En lyhörd åhörare kunde därvid faktiskt upptäcka en del av Gunnars gedigna personlighet.
Ända sedan Sundsvallstiden tillbringade Gunnar och Margit sommarmånaderna i sitt trevliga torp i Multrå-Nyland. Här samlade de ofta kring sig, sin efterhand allt större familj och hit kom också gärna deras släktingar och vänner på besök.
Saknaden efter Gunnar är stor, ty en till anden rikt begåvad hedersman har gått ur tiden.
Vännen
Einar Nauclér

Mer läsning

Annons