Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caroline Krook hoppar av valet till ärkebiskop

/

En av huvudkandidaterna inför valet av ny ärkebiskop ställer inte upp. Stockholms biskop Caroline Krook ska inte kandidera.

Annons
Sedan ärkebiskop K G Hammar gett besked om att han lämnar sitt ämbete till sommaren så har biskop Caroline Krook, 61 år, pekats ut som en av de tyngsta kandidaterna. Men biskop Krook avstår valprocessen. Hon har bestämt sig för att stanna kvar som biskop i Stockholm och även lämnat besked om detta till stiftsstyrelsens arbetsutskott.
 Jag känner en inre och yttre kallelse att vara kvar som biskop i Stockholm och jag tänker vara trogen den kallelsen, säger Caroline Krook till Kyrkans Tidning.
Det är många i kyrkliga Sverige som vill se Caroline Krook som landets första kvinnliga ärkebiskop. Hon bekräftar också för Kyrkans Tidning att hon fått uppvaktningar att ställa upp.
 Jag har förståelse för att det finns många som vill ha en kvinnlig ärkebiskop, men det kan inte vara så att jag ställer upp enbart för att jag är kvinna. Jag måste också tänka på om jag har tillräcklig kompetens för att svara upp mot de stora krav som ställs på en ärkebiskop, i en tid när jag egentligen riktar in mig på pensionen, förklarar biskop Krook.
Provvalet hålls den 8 februari nästa år och det riktiga valet den 15 mars. Om ingen av kandidaterna får egen majoritet hålls en andra valomgång den 30 mars.
Med all sannolikhet finns den kommande ärkebiskopen bland dem som redans sitter på landets 13 biskopsstolar. Namn som nämns är Hans Stiglund, Luleå, Ragnar Persenius, Uppsala, Esbjörn Hagberg, Karlstad, Carl Axel Aurelius, Göteborg, Anders Wejryd, Växjö och Erik Aurelius, Skara.

Mer läsning

Annons