Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caspar Weinberger död

Den tidigare amerikanske försvarsministern Caspar Weinberger har avlidit. Han var försvarsminister 1981– 87, under Ronald Reagans tid som president. Weinberger gjorde sig namnkunnig med en massiv militär upprustning.

Annons
Caspar Weinberger avled i lunginflammation på ett sjukhus i delstaten Maine på onsdagen. Han blev 88 år.
Weinberger tjänstgjorde också under Richard Nixon, men han kom så småningom att kallas chefsarkitekten bakom Reagans militära uppbyggnad, framför allt \"stjärnornas krig\" ett mark- och rymdbaserat missilförsvar (SDI).
Som chef för Pentagon var Weinberger en stark motståndare till eftergifter gentemot Sovjetunionen i nedrustningsförhandlingar.
Weinberger meddelade 1987 strax efter tillkännagivandet av en amerikansk-sovjetisk uppgörelse om medeldistansvapen att SDI skulle påskyndas.
Sonen Caspar Weinberger Jr anser att fadern borde bli hågkommen som en internationell statsman, en stor amerikansk patriot.
 Vad han gjorde tillsammans med Reagan sänkte verkligen Sovjetunionen. De höll fast vid sin plan och pumpade ut Sovjet trots allehanda tvivel här, sade han.
1987 avgick Weinberger efter att ha hamnat i fokus för den så kallade Iran-contras-affären. Skandalen handlade bland annat om hemlig och illegal vapenförsäljning till Iran och till högergerillan contras i Nicaragua.
Iran-contras-affären uppdagades 1986. För att kringgå amerikansk lag hade Reaganadministrationen låtit nationella säkerhetsrådet, NSC, stå för vapenleveranserna till Iran och contras. De som skötte vapenaffärerna var bland andra CIA-chefen William Casey och säkerhetsrådgivaren Robert McFarlane och dennes efterträdare John Poindexter samt toppmilitären Oliver North.
Weinberger åtalades 1992 för sin roll i skandalen, men blev senare benådad av president George Bush den äldre. Weinberger tog emot beskedet med lättnad men hävdade att han aldrig tvivlat på att han skulle bli frikänd i en rättegång.
Många såg benådningen som ett utslag av att presidenten godkände lagöverträdelser och översåg med dåliga politiska beslut.

Mer läsning

Annons