Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chilenska kommunistledaren död

Annons
Santiago/StockholmTT
Gladys Marín, ordförande i Chile kommunistparti, har avlidit 63 år gammal. Marín var som kommunistledare en av de personer som envisast stred mot Augusto Pinochet och dennes militärdiktatur.
När militären tog makten 1973 ledde Marín partiets ungdomsförbund. Hon tvingades själv gå i exil tre år efter militärkuppen.
Gladys Maríns make Jorge Muñoz är en av omkring 1 200 chilenare som är listade som spårlöst försvunna sedan juntatiden.
Så sent som 1996 satt Marín häktad i ett par dagar för att ha kallat Pinochet bland annat "psykopat".
30 år efter kuppen, hösten 2003, hade Chile återfått sin demokrati, medan Pinochet fått anledning att frukta kraven på upprättelse för diktaturens offer. Då fick i stället Gladys Marín en ny strid att utkämpa mot hjärntumör. Hon opererades på Karolinska sjukhuset i Solna redan samma höst och har senare behandlats på Kuba.
Det har en tid stått klart att Gladys Marín var döende. Hon kommer enligt nyhetsbyrån AFP att begravas i Santiago på tisdag, internationella kvinnodagen.
Hon efterlämnar två söner.
Inför hennes väntade bortgång har det diskuterats om Kubas president Fidel Castro kommer att kunna infinna sig i Chile personligen för att delta i begravningen. Det hör till historiens ironi att också han som utvecklades till diktator med en annan dagordning än Pinochets skulle kunna ha anledning att befara att bli gripen om han reser utomlands.

Mer läsning

Annons