Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagboken tisdag 4 april

Annons
DAGENS NAMN - Marianne, Marlene
I MORGON - Irene, Irja
Det finns flera teorier varifrån namnet Marianne härstammar. En är att Marianne är den franska varianten av Mariana som i sin tur är den feminina formen av helgonet Marianus. Eller också kan Marianne vara diminutivformen av Maria eller komma från Bibelns Mariaamne, som var kung Herodes hustru.
Marlene tros vara en kombination av Maria Magdalena, men även här råder det delade meningar bland namnforskarna.
Marianne är ett mycket vanligt namn i Sverige och var det nionde vanligaste förnamnet att ge nyfödda flickor 1950. Det kom dock inte med i almanackan förrän 1986 tillsammans med Marlene. Det finns 96 950 Marianne och 6 590 Mariann i Sverige. Omkring 26 000 har namnet som tilltalsnamn. Det finns också 750 Marie-Anne, 1 040 Mari-Anne och drygt 300 Marie-Ann i Sverige.
Marlene är ovanligare, men så heter i alla fall 4 200 svenskor, varav 2 260 har det som tilltalsnamn.
Marianne är en vanlig beteckning för Frankrike, en personifikation, och hon brukar avbildas i en så kallad frygisk mössa, ett slags röd toppluva med framåthängande spets. Namnet bars av ett hemligt republikanskt sällskap på 1700-talet som bekämpade Ludvig XVI och hans korrupta regim.
Franska Mariannes mössa är också försedd med en kokard - en rund bandrosett i den franska republikanska färger rött-vitt-blått. Inte sällan ses hon stå och vifta med en fransk flagga medan hänförda män med skramlande vapen samlats kring henne.
Den 4 april är den afrikanska staten Senegals nationaldag till minne av självständigheten 1960.
I Ungern firas befrielsedagen med anledning av att den nazistiska ockupationen upphörde 1945. Nationaldagen är annars den 20 augusti.

Mer läsning

Annons