Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen händelser 1 april

/

Annons
För hundra år sedan, den 1 april 1906, tändes den första fasta AGA-fyren på ön Gåsfeten vid västra inloppet till Ronneby. Den nya konstruktionen kom att revolutionera navigationssystemet vid kusterna. AGA-fyren, som utvecklats av uppfinnaren Gustaf Dalén, innebar att fyrarna blev mindre underhållskrävande och kunde placeras på mer svårtillgängliga platser.
AGA-fyren drevs av koncentrerad acetylengas och var försedd med en klippapparat som fick fyren att släckas och tändas i regelbundna intervall. En solventil gjorde att fyren inte lyste under dagen.
Gustaf Dalén fick nobelpriset 1912 för sin uppfinning. Beslutet var kontroversiellt och det faktum att pristagaren tidigare samma år förlorat synen efter en förödande gasexplosion bidrog troligen till utnämningen.
Trots att han var blind fortsatte han sin forskargärning och utvecklade under 1920-talet den bränslesnåla AGA-spisen som än i dag är spisarnas Rolls-Royce. Gustaf Dalén avled 1937.
För tjugo år sedan, den 1 april 1986, fick Bofors i Karlskoga en order på artilleripjäser från Indien, värd 8,4 miljarder kronor. Det var den hittills största svenska utlandsordern någonsin. Fyrahundra nya jobb skapades i Karlskoga, men fredsrörelsen protesterade mot ordern och en infekterad diskussion om den svenska vapenexporten blossade upp.
När Bofors senare misstänktes för att ha betala ut mutor för att ro hem ordern blev den än mer ifrågasatt.
För tio år sedan, den 1 april 1996, kom Expressen ut i en ny skepnad. Det klassiska typsnittet Bodoni hade ersatts av en modernare stil. På DN-skrapan i Marieberg, Stockholm, hängdes världens största löpsedel ut. Den var 1 422 kvadratmeter.
Uppfräschningen var tänkt att hejda tidningens upplagefall och utmaningen från Aftonbladet om vilken tidning som skulle vara Sveriges största. Den kampen kom Expressen att förlora, trots sitt mer moderna utseende. (PM)

Mer läsning

Annons