Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 1 dec

/

Annons
För femton år sedan, den 1 december 1990, inträffade två händelser som gav stora rubriker i svenska tidningar.
Den ena var genombrottet i den enorma Europatunneln som skulle förbinda Frankrike och Storbritannien.
Klockan 11.13 på förmiddagen skedde mötet då britten Graham Fagg och fransmannen Philippe Cozette kunde skaka hand med varandra mitt under Engelska kanalen.
De två fick representera de omkring 14 000 tunnelbyggarna. Nu skulle det ta två år innan tunneln öppnades för trafik mellan länderna.
Den andra händelsen var kanske inte av lika stor vikt, men gav ändå stora rubriker. I Skara presenterades nämligen ett nytt parti.
Det var skivbolagsdirektören Bert Karlsson och industrimannen Ian Wachtmeister som beslutat att tillsammans försöka skaka om det politiska etablissemanget. Ny demokrati kallade de sin skapelse. Överst på partiprogrammet stod krav på lägre skatter och en slakt av den offentliga byråkratin.
För tio år sedan, den 2 december 1995, sade Coca-Cola med omedelbar verkan upp licensavtalet med Pripps bryggerier i Sverige. Därmed förlorade Pripps en tredjedel av sin omsättning. Licensavtalet hade funnits i över 40 år. Pripps beräknade att mellan 500 och 700 anställda skulle beröras av beslutet. (PM)

Mer läsning

Annons