Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 1 juni

Annons
För nittio år sedan, den 1 juni 1915, introducerades ett nytt terrorvapen. Det var zeppelinare, luftskepp, som överraskade London och släppte bomber över den brittiska huvudstaden.
Någon större skada åstadkoms inte, men zeppelinarna skapade panik bland londonborna. Ett hundratal tyska zeppelinare var i bruk under första världskriget. De flesta användes för spaning, men nyttjades även som bombare.
De första användbara luftskeppen byggdes av Ferdinand von Zeppelin vid fabriken i Friedrichshafen. Efter kriget utvecklades stora luftskepp för passagerartrafik. Graf Zeppelin medförde åren 1928 - 1937 nära 14 000 passagerare över Atlanten och kunde nå en fart av 110 kilometer i timmen.
Det mest berömda luftskeppet var Hindenburg som sattes in i reguljär trafik mellan Tyskland och USA. Toppfarten var 125 km/h och skeppet kunde ta över 100 passagerare. Hindenburg fattade eld och förstördes den 6 maj 1937 utanför New York varvid 36 av de 97 ombordvarande omkom. Det innebar också slutet för zeppelinare i persontrafiken.
För 40 år sedan, den 1 juni 1965, efterträdde Yngve Holmberg Gunnar Heckscher som högerledare. Yngve Holmberg tvingades sedan avgå 1970 efter en valförlust och ersattes av Gösta Bohman.
För tjugofem år sedan, den 1 juni 1980, startade Cable News Network, CNN, som kom att bli den första kanalen som var helt inriktad på nyheter, 24 timmar om dygnet. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons