Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 1 mars

Annons
För 1 300 år sedan, den 1 mars 705, blev Johannes VII ny påve i Rom efter Johannes VI som avlidit i januari. Johannes VII kom att sitta på tronen i bara drygt två år, men fick ändå en plats i historien tack vare sin förmåga att låta avbilda sig själv.
I Vatikanens källarvalv kan man än i dag beskåda fantastiska mosaiker där jungfru Maria förekommer och där också Johannes VII kan ses. Det anges visserligen inte att det är han, men hans porträtt finns även på andra ställen.
Johannes VII var grek och hade starka band till den byzantinska kyrkan. I själva verket var han antagligen främst en god tjänare till den byzantinske kejsaren Justinianus II i Konstantinopel. På den här tiden var den världsliga och kyrkliga makten intimt sammanbundna. Påven och kejsaren behövde varandra.
Johannes VII var också poet som skrev tårfyllda dikter. Dessa poem har dessvärre inte bevarats åt eftervärlden.
För femton år sedan, den 1 mars 1990, anklagade Expressen i stort uppslagna artiklar elitspelare inom bandy och ishockey för att ha tagit emot mutor. Enligt tidningen skulle bland andra bandylaget Boltic och ishockeylaget Västra Frölunda, ha förlorat matcher som fanns med i Tipstjänst.
Expressen hävdade att Tipstjänst förlorat 35 miljoner på uppgjorda matcher. De utpekade nekade kategoriskt till anklagelserna. Åklagare beslutade dagen därpå att undersöka misstankarna, men det ledde inte till något åtal.
För fem år sedan, den 1 mars 2000, installerades Tarja Halonen som Finlands första kvinnliga president. Den 56-åriga Halonen efterträdde Martti Ahtisaari. (PM)
Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons