Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 1 november

/

Annons
För 250 år sedan, den 1 november 1755, ödelades större delen av den portugisiska huvudstaden Lissabon av en jordbävning. Omkring 30 000 människor dödades och fruktansvärda scener utspelades när byggnader störtade samman och bränder bröt ut.
Två tredjedelar av Lissabon förstördes. Under flera månader var staden obeboelig på grund av alla döda kroppar och de farsoter som härjade.
Premiärminister Sebastiao Pombal ledde med stor energi återuppbyggnadsarbetet. Lissabon förvandlades till en modern och öppen stad, med avenyer och parker.
En ny central stadsdel, Baxia, kom till. Den hade ett regelbundet gatunät, stora torgrum och gav Lissabon en formell entré. Baxia anlades av Eugénio dos Santos de Carvalho.
I Lissabon finns dock fortfarande kvarter som klarade sig från jordbävningen.
För tio år sedan, den 1 november 1995, träffades presidenterna från Bosnien, Serbien och Kroatien på en flygbas i utkanten av staden Dayton i Ohio, USA.
Alija Izetbegovic, Slobodan Milocevic och Franjo Tudjman var där, mer eller mindre beordrade av den amerikanske medlaren Richard Hoolbroke, för att försöka lösa den jugoslaviska konflikten. Med på mötet var också EU-medlaren Carl Bildt.
Daytonavtalet undertecknades några dagar senare och kom att sätta stopp för kriget i Jugoslavien. (PM)

Mer läsning

Annons