Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 1 oktober

/

Annons
För fyrtio år sedan, den 1 oktober 1965, började mellanöl att säljas i vanliga livsmedelsbutiker. Mellanölet hade en alkoholstyrka på 4,5 viktprocent vilket av bryggerierna ansågs vara den perfekta nivån för ett gott öl.
Stark pådrivare till denna omtvistade reform var finansminister Gunnar Sträng, som kritiserades hårt av nykterhetsrörelsen, som inte alls gillade nymodigheten.
Mellanölet blev en omedelbar succé. Det fick inte säljas till ungdomar under 16 år, men denna restriktion hade butikerna svårt att följa. Det innebar att ungdomsfylleriet ökade starkt.
Mellanölet levde vidare fram till den 1 juli 1977 då det togs bort från livsmedelsbutikerna och återfördes till Systembolaget där det fortfarande finns i en alldeles egen skatteklass.
För femton år sedan, den 1 oktober 1990, meddelade Israel att gasmasker skulle delas ut till civilbefolkningen. Beslutet hade fattats efter ett irakiskt hot om att Israel skulle komma att anfallas med kemiska vapen i samband med den pågående Kuwaitkrisen.
För tio år sedan, den 1 oktober 1995, blossade en strid upp inom socialdemokratin sedan kommunalrådet Göran Johansson i Göteborg i en debattartikel i Dagens Nyheter anklagat partiledningen för att smygvägen överge viktiga hörnpelare i arbetarrörelsens politik.
En upprörd statsminister Ingvar Carlsson betecknade kritiken som "kränkande". Johansson nämndes efter artikeln som tänkbar partiledarkandidat, uppbackad av LO:s ordförande Bertil Jonsson. Johansson själv avfärdade alla tankar i den riktningen. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons