Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser

Annons
För femtio år sedan, den 17 juni 1955, utnämndes Alva Myrdal till svenskt sändebud i Indien och blev därmed Sveriges första kvinnliga ambassadör.
Alva Myrdal, som ursprungligen var lärare, hade blivit känd när hon 1934 gav ut boken "Kris i befolkningsfrågan" tillsammans med sin make Gunnar Myrdal.
Hon var en radikal reformivrare på familjepolitikens område och var ledamot i flera utredningar som syftade till att förbättra barnfamiljernas situation.
Under sex år var hon ambassadör i New Delhi och utsågs därefter till svensk FN-delegat 1962. Det var mycket ovanligt med kvinnor i generalförsamlingen på den tiden.
Sin största insats gjorde hon som svensk chefsdelegat vid nedrustningskonferensen i Genève 1962-73. Hon blev statsråd 1966.
År 1982 fick hon Nobels fredspris tillsammans med mexikanen Alfonson Garcia Robles.
Alva Myrdal avled 1986.
För 45 år sedan, den 17 juni 1960, erövrade Everly Brothers förstaplatsen på USA-listan med "Cathy's clown" och förpassade Connie Francis och "Everybody's somebody's fool" till andraplatsen.
Och för tio år sedan, den 17 juni 1995, tog musikalen "The Who's Tommy" avsked efter 899 föreställningar på St James Theatre i London. Musikalen byggde på The Whos musik. (PM)

Mer läsning

Annons