Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 10 aug

/

Annons
För 1 050 år sedan, den 10 augusti 955, besegrade den tyske kungen Otto I en stor ungersk armé vid floden Lech utanför Augsburg i södra Tyskland. Därmed var det också slut på sextio år av ungerskt skräckvälde i dessa delar av Tyskland. Segern kom också att innebära att ungrarna slog sig ned i det område som än i dag utgörs av Ungern.
Enligt sägnen hade 100 000 ungerska ryttare angripit Augsburg och Otto I skyndade sig till stadens undsättning med några tiotusen riddare i sällskap. Siffran för den ungerska styrkan torde vara starkt överdriven.
I vilket fall krossades ungrarna och drevs tillbaka för att sedan aldrig mer utgöra något hot mot Otto I.
För kungen gick det sedan bra. Sju år senare kröntes han till kejsare av påven Johannes XII i Rom och lade grunden till det tysk-romerska riket.
För femton år sedan, den 10 augusti 1990, blev Stefan Edberg världsetta i tennis sedan han efter en turnering i USA passerat tjecken Ivan Lendl.
För tio år sedan, den 10 augusti 1995, led Iraks diktator Saddam Hussein en svår prestigeförlust sedan två av hans döttrar och tre av hans kusiner flytt landet och sökt politisk asyl i Jordanien. Döttrarna flyr tillsammans med sina makar, båda generaler.
De lockades senare tillbaka till Irak där döttrarna fängslades och deras män avrättades. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons