Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 10 mars

Annons
För sextio år sedan, den 10 mars 1945, omkom sannolikt fler japaner i ett bombanfall än under attacken mot Hiroshima i augusti samma år.
En armada på över 100 B-29 Flygande fästningar släppte under några timmar tusentals bomber över huvudstaden Tokyo i det största flyganfallet mot Japan under kriget.
En eldstorm liknande den som drabbade Dresden i februari bröt ut. I Tokyo fick den ett mer förödande förlopp i den tättbefolkade trähusbebyggelsen. Stora delar av staden ödelades totalt.
Enligt amerikanska källor dödades drygt 10 000 människor. Men japanska uppgifter talar om 140 000 döda, vilket ska jämföras med de omkring 100 000 som senare kom att bli offer i Hiroshima.
För femton år sedan, den 10 mars 1990, vann Sverige sensationellt handbolls-VM i Prag, genom att slå Sovjetunionen i finalen med 27-23. Det var 23 år sedan Sverige senast blev världsmästare. Guldet var det tredje i svensk handbollshistoria.
För fem år sedan, den 10 mars 2000, vann Roger Pontare schlager-SM med låten "När vindarna viskar mitt namn". Låten var skriven av Thomas Holmstrand, Linda Jansson och Peter Dahl.
Pontare framförde sin sång iklädd indianskrud tillsammans med en samisk, en kanadensisk och en grönländsk dansare. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons