Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser

Annons
För tjugofem år sedan, den 27 juni 1980, avled Mohammad Reza Pahlavi, shah av Iran 1941-79, kort efter det att han tvingats lämna sitt land tillsammans med sin familj.
Shahen hade styrt med järnhand, sedan han 1941 utsågs till innehavare av påfågelstronen efter sin far som avsatts genom brittiskt initiativ.
Han hade tvingats i landsflykt tidigare, under 1950-talet, efter en konflikt med den nationalistiska premiärministern Mossadeq, men den gången återkom han efter en militärkupp.
Shahen har beskrivits som en despot, men han hade också många anhängare. Genom sin "vita revolution" ville han göra Iran till en stormakt i regionen. Han införde sociala och ekonomiska reformer, bland annat kvinnlig jämställdhet. Han såg också till att Iran industrialiserades och inte var helt beroende av oljeinkomsterna.
Men han stötte sig med traditionella muslimska värderingar och han hade missbedömt prästerskapets, mullornas, makt.
År 1978 bröt massiva demonstrationer ut som slutade med att shahen tvingades lämna sitt land och ersattes som ledare av ayatollan Khomeyni. Därmed försvann också de flesta av kvinnornas rättigheter som shahen infört.
Shahen flydde till Egypten, som var det enda land som beviljade honom politisk asyl.
För tjugofem år sedan, den 27 juni 1980, röstade det kanadensiska parlamentet enhälligt för att göra "O Canada" till ny nationalsång. Sången var skriven av Calixa Lavallee och Adolphe-Basil Routhier och ursprungstexten var på franska. Givetvis fanns även en engelsk version.
Sången skulle från den 1 juli vara nationalsång och ersatte därmed "God save the Queen" som inte många kanadensare hade några varmare känslor för. (PM)

Mer läsning

Annons