Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 11 april

Annons
För sextio år sedan, den 11 april 1945, stannade ett godståg med omkring 2 000 fångar vid den tyska staden Gardelegen, några mil väster om Hannover. Tåget var på väg norrut, undan de anstormande amerikanska trupperna. Ombord fanns politiska och religiösa fångar som använts som slavarbetare.
Eftersom järnvägen hade bombats kom man inte längre och fångarna föstes in i stall. De som inte orkade ta sig till stallet sköts direkt.
Två dagar senare stod det klart för SS-männen att amerikanerna snart skulle nå Gardelegen. Fångarna fördes i all hast till en stor lada där de trängdes ihop. På order av SS-bossen i Gardelegen sattes ladan í brand. Alla som försökte fly sköts ned av vakter runt byggnaden.
Sjutton människor lyckades överleva massakern, men nära 2 000 dödades. Dagen därpå intogs Gardelegen av amerikanerna.
För trettiofem år sedan, den 11 april 1970, lämnade gitarristen Peter Green gruppen Fleetwood Mac för att starta en solokarriär.
För femton år sedan, den 11 april 1990, kom riksdagsmannen från miljöpartiet, Kent Lundgren, med ett radikalt förslag. Han tyckte att farliga återfallsförbrytare skulle förvisas till särskilda reservat, övervakade med elektroniska halsband och giftampuller. Resultatet blev att han tvingades lämna sin post i riksdagens justitieutskott.
För fem år sedan, den 11 april 2000, blev Djurgården svenska ishockeymästare efter 3-0 i matcher mot MoDo från Örnsköldsvik. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons