Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 11 maj

Annons
För 1 675 år sedan, den 11 maj 330, blev Konstantinopel huvudstad i det romerska imperiet. Det var Konstantin den store som beslutade att flytta huvudstaden från Rom till den plats som då hette Byzantion och som var en tidigare grekisk bosättning. Konstantin den store ville att den nya staden skulle bli minst lika praktfull som Rom. Ett intensivt byggnadsarbete sattes igång och flera av palatsen hade romerska förebilder. Några hedniska tempel tilläts inte eftersom kejsaren blivit kristen. Däremot byggdes en ståtlig kyrka, Hagia Eirene, som dock senare förstördes. I stället kom Hagia Sofia till på 500-talet, ett av världens märkligaste byggnadsverk.
Konstantinopel var sedan centrum för det byzantiska riket fram till 1453. Då erövrades staden av turkarna som gjorde den till sin huvudstad med namnet Istanbul. Hagia Sofia, som under många år varit moské, är i dag museum.
För femtio år sedan, den 11 maj 1955, kom "Cherry pink and apple blossom white" med den mexikanske mambokungen Perez Prado att bli en landsplåga i USA. Den nådde snart Europa och Sverige.
För femton år sedan, den 11 maj 1990, besteg Mikael Reuterswärd som förste svensk världens högsta topp, Mount Everest. Några timmar senare nådde hans kollega Oskar Kihlborg också den 8 848 meter höga toppen. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons