Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 11 november

/

Annons
För 75 år sedan, den 11 november 1930, uppnådde den högerradikala Lapporörelsen i Finland sitt främsta mål. Finlands riksdag beslutade nämligen att förbjuda kommunister att väljas in som ledamöter.
Socialdemokraterna röstade emot, men riksdagen hade en kraftig borgerlig majoritet sedan valet i oktober.
Lapporörelsen uppstod efter inbördeskriget 1918 och fick sitt namn sedan en kommunistisk ungdomsfest i Lappo stoppats 1921. Rörelsen organiserade sedan massmöten på många håll i Finland och jordbrukaren Vihtori Kosola från Lappo lyftes fram som galjonsfigur.
Metoderna mot kommunisterna blev allt mer våldsamma. En populär åtgärd var att fånga in kommunister och sedan forsla dem till gränsen mot Sovjetunionen och dumpa dem på andra sidan där de egentligen hörde hemma, enligt Lapporörelsen.
Det folkliga stödet avtog efter hand. Rörelsen upplöstes 1932 och ombildades till fosterländska folkrörelsen. Den förbjöds 1944 som ett villkor för fredsavtalet mellan Finland och Sovjetunionen.
För 150 år sedan, den 11 november 1855, gick den danske författaren och filosofen Søren Kierkegaard ur tiden.
För 40 år sedan, den 11 november 1965, utfärdade den vita minoritetsregeringen under Ian Smith i den brittiska kolonin Sydrhodesia en självständighetsförklaring. Det resulterade i en motståndskamp som 1980 slutade med att den svarta majoritetsbefolkningen tog makten och Robert Mugabe blev regeringschef. Landet bytte namn till Zimbabwe. (PM)

Mer läsning

Annons