Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 11 oktober

/

Annons
För sextio år sedan, den 11 oktober 1945, inleddes kraftmätningen i Kina mellan kommunisterna under Mao Zedong och nationalisterna under Chiang Kai-Shek.
När Japan kapitulerade vid andra världskrigets slut försökte de båda kinesiska partierna att bilda en koalitionsregering, men misstron var alldeles för stor. Nationalisterna var på papperet starkast och hade en modern armé till sitt förfogande. Men det folkliga stödet hade kommunisterna och det kom så småningom att fälla avgörandet. Inbördeskriget blev mycket grymt och blodigt, men hänsynslösa övergrepp mot civilbefolkningen från båda sidor. Mot slutet av 1948 stod det klart att Mao Zedong skulle segra och året därpå jagades Chiang Kai-Shek iväg till ön Taiwan där han fortsatte att göra anspråk på att vara Kinas legitima ledare.
För fem år sedan, den 11 oktober 2000, utsågs advokaten Thomas Bodström till ny justitieminister efter Laila Freivalds som avgått efter sina kritiserade bostadsaffärer.
Bodström var vid utnämningen inte medlem i socialdemokraterna. Mest känd var han som före detta allsvensk fotbollsspelare i AIK och son till Lennart Bodström, tidigare TCO-ordförande och minister.
Samma dag för fem år sedan avgick Telias vd Jan-Åke Kark. Han hade blivit hårt kritiserad för sitt sätt att leda koncernen. Nu åberopade han hälsoproblem som skäl för sin avgång. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons