Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 12 december

Annons
För sextio år sedan, den 12 december 1945, dömdes den nederländske nazistledaren Anton Mussert till döden av en specialdomstol i Haag.
Den 51-årige Mussert har redan i sin ungdom anslutit sig till högerextrema rörelser i Nederländerna. På 1920-talet bildade han en organisation som förespråkade att Nederländerna skulle utvidgas och även omfatta de flamländska delarna av Belgien, vilket naturligtvis inte blev så populärt i grannlandet.
År 1931 bildade han ett nationalsocialistiskt parti i Nederländerna. Trots sina extrema åsikter var han rätt populär både inom och utanför hemlandet. Han togs emot av påven Pius XI 1936 och samma år mötte han för första gången sin store idol, Adolf Hitler.
Under andra världskriget bildade han en nazistisk lydregering i Nederländerna och skapade en holländsk SS-armé med frivilliga. Denna kom sedan att utmärkta sig framförallt på östfronten.
Mussert greps i maj 1945 för landsförräderi, dömdes till döden och avrättades i maj 1946.
För tjugofem år sedan, den 12 december 1980, köpte oljemagnaten Armand Hammer en anteckningsbok, med noteringar gjorda av Leonardo da Vinci, för drygt fem miljoner dollar vid en auktion i London.
Boken var på 36 sidor och daterad 1508. Priset var det högsta som någonsin betalats för ett manuskript.
Och för femton år sedan, den 12 december 1990, fattade riksdagen efter en maratondebatt det historiska beslutet att Sverige skulle gå med i EU, eller EG som det då hette. Miljöpartiet och vänsterpartiet motsatte sig beslutet. (PM)

Mer läsning

Annons