Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 12 maj

Annons
För nittio år sedan, den 12 maj 1915, publicerades den så kallade Brycerapporten över påstådda tyska krigsförbrytelser i Belgien. Rapporten hade utarbetats av en kommitté under ledning av diplomaten viscount Bryce. Ända sedan Tyskland invaderade Belgien hade brittiska medier fyllts av fasansfulla historier om övergrepp mot den belgiska civilbefolkningen. Massvåldtäkter var ett återkommande inslag. Tyskarna dementerade kategoriskt alla sådana rapporter och de fick också stöd av amerikanska reportrar som följde med den tyska offensiven.
Bryce fick i uppdrag att kontrollera vad som var sant och vad som var propaganda. Han intervjuade hundratals belgiska flyktingar och analyserade 1 200 rapporter om övergrepp. Bristen i rapporten var att inga direkta ögonvittnen hördes, utan alla som berättade om de tyska övergreppen hade hört om dem i andra hand. Ändå ansåg Bryce att det fanns stor trovärdighet. Rapporten resulterade därför i omfattande upplopp i engelska städer där tyskägda butiker och restauranger attackerades.
För fyrtiofem år sedan, den 12 maj 1960, uppträdde Elvis Presley i det tv-program som Frank Sinatra var värd för. Sinatra var skeptisk till Presleys sångstil men de gjorde i alla fall en duett tillsammans.
För fem år sedan, den 12 maj 2000, invigdes Tate Modern i London med svensken Lars Nittve som chef. De schweiziska arkitekterna Jacques Herzog och Pierre de Meuron stod bakom ombyggnaden av ett gammalt kolverk vid Themsen i Londons tidigare nedgångna industriområde. Tate Modern innehåller omfattande internationella samlingar och räknas som ett av världens främsta museer för modern konst. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons