Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 12 mars

Annons
För sextio år sedan, den 12 mars 1945, mördades den 16-åriga Anne Frank i det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen i Niedersachsen, kort innan lägret nåddes av brittiska soldater.
Anne Frank hade tillsammans med sin familj flytt från Tyskland till Nederländerna 1933. När nazisterna ockuperade landet gömde sig familjen i en vindsvåning i Amsterdam, men upptäcktes 1944.
För eftervärlden är Anne Frank känd för sin skarpsynt och humoristiskt skrivna dagbok som gavs ut postumt av hennes far 1947. Den är översatt till över 50 språk. Boken har översatts till mer än 50 språk.
Bergen-Belsen, dit Anne Frank fördes, var inte ett förintelseläger i likhet med Auschwitz, utan där lät nazisterna i stället fångarna dö av svält och sjukdomar. Vid krigsslutet rymde lägret över 40 000 personer, av vilka många senare dog trots att de kom under vård.
Anne Franks hus i Amsterdam är numera museum.
För femton år sedan, den 12 mars 1990, kom ANC-ledaren Nelson Mandela till Sverige och togs emot under statsmannamässiga former på Arlanda. För första gången på 28 år träffade Mandela ANC:s president Oliver Tambo, som sedan en tid vistats i Sverige.
Dagen därpå talade Mandela i riksdagen och uppmanade Sverige att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sydafrika och behålla sanktionerna mot landet.
Just den här dagen för 115 år sedan, den 12 mars 1890, föddes den svenske nationalskalden Evert Taube. (PM)
Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons