Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 12 oktober

Annons
För nittio år sedan, den 12 oktober 1915, avrättades den brittiska sjuksköterskan Edith Cavell av tyskarna. Hon ställdes inför en arkebuseringstrupp i Bryssel. Hennes brott var att hon hade hjälpt allierade soldater att fly från Belgien under inledningen av första världskriget.
Den 49-åriga Edith Cavell var föreståndare för ett sjukhem i Bryssel och när tyskarna invaderade landet gömde hon brittiska, franska och belgiska soldater och hjälpte dem senare att fly till neutrala Holland.
I augusti 1915 greps hon tillsammans med flera andra på sjukhemmet. Hon ställdes inför en militärdomstol och erkände alla anklagelser som riktades mot henne. Hon dömdes till döden den 9 oktober. Flera neutrala länder protesterade mot dödsdomen men det påverkade inte tyskarna. I Storbritannien sågs Edith Cavell som en martyr och hon hedrades med en staty i St Martin\'s Place i London, strax invid Trafalgar Square. Avrättningen skapade också en mycket hätsk stämning mot Tyskland i England, men även i USA och andra länder.
För tio år sedan, den 12 oktober 1995, avslöjade Expressen att vice statsminister Mona Sahlin, den enda kvarvarande kandidaten till posten som socialdemokratisk partiledare, upprepade gånger använt sitt tjänstekontokort för privat bruk. Mona Sahlin hade också skulder hos kronofogden som vid 19 tillfällen drivit in parkeringsböter för familjens bil.
Hon hävdade först att hon inte hade gjort några fel, men insåg efter hand att situationen blivit ohållbar. Sedan kom hennes berömda \"time out\" och vägen till partiledarposten låg öppen för Göran Persson.
För sjuttio år sedan, den 12 oktober 1935, förbjöd den tyska naziregimen radiostationerna att spela \"niggerjazz\". (PM)

Mer läsning

Annons