Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 12 sept

/

Annons
För femtio år sedan, den 12 september 1955, lämnade en av Sveriges mest färgstarka politiker under 1900-talet sin post och efterträddes av en annan med ungefär samma utstrålning. Det var finansminister Per Edvin Sköld som avgick ur regeringen och efterträddes av Gunnar Sträng.
Per Edvin Sköld var lantarbetare som 26 år gammal 1917 efterträdde sin far i riksdagen. Han blev snabbt en av socialdemokraternas ledande jordbruksexperter och utsågs till jordbruksminister 1932.
Han var en ivrig påskyndare till socialdemokraternas samarbete med bondeförbundet men har också gått till historien som den man som lanserade Tage Erlander som ny ordförande efter Per Albin Hanssons död. Detta skedde troligen för att Sköld ville förhindra att Gustav Möller skulle bli statsminister.
Han utsågs till finansminister 1949. Han höll hårt i plånboken och råkade därför i konflikt med flera ministrar, inte minst Möller.
Sedan han lämnat regeringen blev han ordförande i riksbanksfullmäktige fram till 1954. Per Edvin Sköld avled i september 1972.
För femton år sedan, den 12 september 1990, upphörde formellt delningen av Tyskland, sedan de fyra segrarmakterna från andra världskriget kommit överens om att alla återstående ockupationsrättigheter skulle avskrivas.
Och just den här dagen för 35 år sedan, den 12 september 1970, avled 36-årige rocksångaren Gene Vincent av blödande magsår. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons