Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 13 april

Annons
För hundra år sedan, den 13 april 1905, strandade förhandlingarna med Norge om ett norskt utträde ur unionen. Som en följd av detta avgick statsminister Erik Gustaf Boström och efterträddes av Johan Ramstedt, en duglig jurist, som saknade politisk erfarenhet.
Erik Gustaf Boström avled två år senare och verkade under sina sista år som universitetskansler.
Han hade blivit statsminister första gången 1891, som ledare för nya lantmannapartiet. Han var mycket högt aktad av sin samtid och sågs som en samlande nationell gestalt.
Johan Ramstedt kunde inte heller få någon reson på norrmännen och lyckades inte hindra unionens upplösning, i juni 1905. Ramstedt bidrog dock till att svensk militär inte sattes in för att hindra utbrytningen.
För sextio år sedan, den 13 april 1945, intog sovjetiska trupper den österrikiska huvudstaden Wien. Det var den tredje ukrainska armén som efter hårda gatustrider fick kontroll över staden.
För fyrtio år sedan, den 13 april 1965, spelade Beatles in "Help", som skulle bli ledmotivet i filmen med samma namn. Låten skrevs av John Lennon, även om Paul McCartney också stod som upphovsman.
Lennon berättade långt senare att han vid den här tiden drack och åt alldeles för mycket, vilket gjorde att han led av övervikt och behövde hjälp.
När "Help" gavs ut som singel fanns "I'm down" på b-sidan. Den var skriven av McCartney. "I'm down" fanns dock inte med på LP:n "Help". (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons