Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 13 juli

/

Annons
För tjugo år sedan, den 13 juli 1985, sändes välgörenhetskonserten Live Aid i television världen över. Det beräknas att över 1,5 miljarder människor såg programmet.
Konserten var egentligen två. Den ena hölls i London och den andra i Philadelphia, USA. Sändningen gick också över radio i hundratals länder.
Mannen bakom Live Aid var irländaren Bob Geldof i gruppen Boomtown Rats och syftet var att samla in pengar till svältoffren i Afrika.
Med på scenerna fanns bland andra Bob Dylan, Paul McCartney, Beach Boys, Madonna, Carlos Santana, Sting, Tina Turner, The Who, Crosby, Stills and Nash och delar av Led Zeppelin.
Alla artister ställde upp gratis och intäkterna som uppgick till motsvarande en miljard kronor.
Live Aid kom senare att kritiseras för att det tog för lång tid för hjälpen att nå fram till de behövande. Men just den uppgiften hade inte Bob Geldof och hans medarbetare, utan hjälpen gick genom internationella organisationer.
Just den här dagen för 45 år sedan, den 13 juli 1960, nominerades den unge senatorn John F Kennedy till demokraternas presidentkandidat. Han var endast 43 år, vilket av samtida bedömare ansågs vara ett handikapp. Han var också den första katolik att nå denna position.
Senare samma år vann han valet över motståndaren Richard Nixon. (PM)

Mer läsning

Annons