Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 13 juni

/

Annons
För 480 år sedan, den 13 juni 1525, gifte sig den 42-årige reformatorn Martin Luther, med den 26-åriga förra nunnan Katherine von Bora i Wittenberg.
Det här skedde i en kaotisk tid av Luthers liv. Inte nog med att han var bannlyst av påven, han hade också konflikter med sina närmaste medarbetare om hur man skulle gå vidare med reformationen.
Relationen med katolska kyrkan blev inte bättre av att det nygifta paret flyttade in i ett augustinkloster som snabbt förvandlades till en evangelisk prästgård.
Äktenskapet lär ha varit mycket lyckligt och de fick tillsammans sex barn. Martin Luther avled 1546 och Katherine sex år senare.
För tjugo år sedan, den 13 juni 1985, fick prins Bertil nya hjärtklaffar vid en operation på Karolinska sjukhuset i Solna. Ingreppet var lyckat och redan efter en vecka lämnade prinsen sjukhuset.
För tio år sedan, den 13 juni 1995, förklarade Frankrikes president Jacques Chirac att landet i september skulle återuppta sina kärnvapenprov i Stilla havet.
Åtta provsprängningar planerades och Chirac sade att proven var avgörande för att säkra kärnvapnens tillförlitlighet. De franska provsprängningarna vid Mururoa-atollen avbröts 1992 av dåvarande presidenten François Mitterrand.
Chiracs uttalande väckte starka protester världen över och i Sverige inleddes en bojkott av franska viner. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons