Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 13 mars

Annons
För 140 år sedan, den 13 mars 1865, beslutade regeringen i sydstaternas huvudstad Richmond att tillåta afroamerikaner i sin armé. Läget för sydstaterna var desperat, William Shermans yankees ödelade Carolina och Georgia medan Richmond hotades av general Ulysses Grants armé.
Att låta svarta slavar ingå i sydstatsarmén var en paradox som förbluffade många sydstatsbor. Själva slaveriet var grunden för sydstaternas ekonomi. Men slavarna var samtidigt den sista reserven som sydstaterna hade att ta till.
- Om det visar sig att slavar är goda soldater är hela slavteorin felaktig, invände en sydstatspolitiker.
Mot löfte att "kanske" bli fria medborgare efter kriget välkomnades i alla fall svarta soldater. Nu hade beslutet ingen betydelse för krigets utgång. Sydstaterna hade redan förlorat.
Flera tusen afroamerikaner i södern hörsammade i alla fall kallelsen, men de kunde ändå inte matcha de 200 000 svarta soldater som stred på nordstaternas sida.
För femton år sedan, den 13 mars 1990, beslutade Sovjetunionens parlament om historiska grundlagsändringar, som innebar att kommunistpartiets lagstadgade maktmonopol avskaffades. Ett presidentämbete inrättades, skräddarsytt för Michail Gorbatjov. Han stärkte därmed sin makt.
Gorbatjov förklarade att några förhandlingar med de baltiska staterna om självständighet inte var aktuella.
För fyrtio år sedan, den 13 mars 1965, hamnade Beatles med "Eight days a week" överst på USA-listan och kom att stanna där i två veckor. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons