Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 13 sept

Annons
För fyrtio år sedan, den 13 september 1965, gav Beatles ut "Yesterday" som singel i USA. Låten hade en månad tidigare kommit ut på LP:n "Help", men nu fick den en uppmärksamhet som ingen tidigare sång av beatlarna.
I själva verket var "Yesterday" inte någon sång av eller med Beatles. Den var helt Paul McCartneys verk.
Han skrev den i januari 1964 på hotell George V i Paris och berättade att hela låten kom i färdigt skick i hans huvud. Han hade från början svårt att tro att det var hans egen komposition och misstänkte att det var en gammal låt som han hade hört någon gång.
Den slutgiltiga versionen spelades in den 17 juni 1965. I studion fanns bara Paul McCartney och en stråkkvartett. En tidigare version med John Lennon på hammondorgel ratades. Arrangemanget skrevs av producenten George Martin.
"Yesterday" är i dag den melodi som spelats in av fler artister än någon annan sång.
John Lennon, som ofta var rätt kritisk till McCartneys kompositioner, ansåg att "Yesterday" var ett mästerverk. Vilket det förstås var och är.
För tio år sedan, den 13 september 1995, undertecknade Grekland och den nya staten Makedonien ett avtal som normaliserade förbindelserna mellan de båda länderna.
Avtalet innebar att Grekland hävde sina handelssanktioner mot den nya grannen, samtidigt som Makedonien gick med på att ändra sin flagga och sitt nationsvapen. Makedonien var tidigare en av Jugoslaviens delrepubliker.
Många greker ansåg att Makedonien inte alls hade rätt att kalla sig så, eftersom namnet tillhörde den grekiska provinsen med samma namn. Det antika Makedonien - Alexander den stores rike - låg inom det nuvarande Greklands gränser. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons