Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 14 april

Annons
För åttahundra år sedan, den 14 april 1205, stod det andra slaget vid Adrianopel, denna gång mellan bulgarer och det latinska kejsardömet i Konstantinopel.
Adrianopel, som i dag heter Edirne, är en stad i den europeiska delen av Turkiet. Där besegrade i augusti 378 det gotiska rytteriet de romerska legionerna och den händelsen brukar ses som början till slutet på det romerska imperiet.
Men denna gång var det bulgarerna under tsar Kalojan som gav sig på den latinske kejsaren Balduin och hans riddare. Bulgarerna vann en överlägsen seger och kejsaren tillfångatogs, bländades (ögonen brändes ut) och dog senare i fångenskapen.
Bulgarerna erövrade sedan större delen av Trakien och Makedonien och utsatte den grekiska befolkningen där för grymma övergrepp.
Konstantinopel styrdes vid denna tid av latinska korstågsriddare, sedan staden året innan erövrats från de grekiska byzantinerna.
För 140 år sedan, den 14 april 1865, gick president Abraham Lincoln på Fords Teater i Washington för att se komedin \"Vår amerikanske kusin\". En fanatisk sydstatsanhängare, John Wilkes Booth, trängde sig in i logen och sköt ett dödande skott mot Lincoln.
För fem år sedan, den 14 april 2000, nådde äventyraren Ola Skinnarmo nordpolen på skidor, 47 dagar efter starten från Svernaja Zemjla. Den första månaden hade han färdats med Göran Kropp, men denne fick ge upp efter att ha förfrusit en tumme. (PM)
Stigbjörn BergenstenMer läsning

Annons