Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 14 juli

Annons
För 585 år sedan, den 14 juli 1420, led de kejserliga trupperna ett förödande nederlag mot de tjeckiska husiterna under ledning av frihetshjälten Jan Siska.
Sedan reformatorn och nationalisten Jan Hus bränts på bål 1415 bröt ett uppror ut i Böhmen mot den katolske kejsaren Sigismund.
Alla samhällsklasser deltog i upproret, från bönder till högadeln. Det var mer ett tjeckiskt frihetskrig än ett religionskrig, men udden riktades såväl mot den världsliga makten som mot den katolska kyrkan.
Jan Siska var en skicklig fältherre som effektivt satte stopp för alla försök att kuva tjeckerna. Först sedan husiterna splittrats i två fraktioner och sedan kejsaren satt in massiva styrkor kunde Böhmen efter ett långt och grymt krig erövras.
Den ena grenen av husiterna, som kallades taboriterna, efter staden Tábor, hade en närmast socialistisk ideologi och höll ut ända till 1452.
För fem år sedan, den 14 juli 2000, dömdes fem av USA:s största tobaksbolag att betala ut omkring 145 miljarder dollar i skadestånd till en halv miljon människor i Florida. Alla dessa hade på olika sätt blivit sjuka av tobaksrökning.
Utslaget ansågs inte få någon omedelbar effekt. Domen skulle komma att överklagas och tobaksbolagen skulle samtidigt försöka förhandla fram ett lägre skadeståndsbelopp. (PM)

Mer läsning

Annons