Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 14 juni

/

Annons
För hundra år sedan, den 14 juni 1905, startade myteriet ombord på pansarkryssaren Potemkin i Svarta havet utanför flottbasen Sevastopol. Allt började med att en officer sköt ner en matros som vägrade att lyda order.
Matroserna gjorde myteri, alla officerare dödades och den röda revolutionära flaggan hissades på båten.
Potemkin lämnade sedan i all hast Sevastopol eftersom slagskepp var på väg för att slå ned myteriet.
Fartyget begav sig till Odessa som de också efter en tid tvingades lämna. Potemkin anlöpte den 25 juni den rumänska hamnen Constanta där besättning fick politisk asyl.
Myteriet på Potemkin kom sedan att bli en film av Sergej Eisenstein, "Pansarkryssaren Potemkin", 1925. Den anses vara ett mästerverk och scenen med barnvagnen som rullar ned på en stor trappa mitt under skottväxling tillhör filmhistoriens mest berömda.
För tio år sedan, den 14 juni 1995, attackerade tjetjenska rebeller den ryska staden Budjonnovosk på gränsen till Tjetjenien varvid över 100 människor dödades.
Omkring 1 000 personer togs som gisslan. Rebellerna, anförda av Sjamil Bsajev, krävde omedelbara fredssamtal.
Rebellerna lämnade sedan Budjonnovosk med en mänsklig sköld som skydd och försvann in i Tjetjenien.
Just den här dagen för fyrtio år sedan, den 14 juni 1965, spelade Beatles in "Yesterday". Fast egentligen var det bara Paul McCartney av de fyra i bandet som medverkade, tillsammans med en stråkkvartett. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons