Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 14 oktober

Annons
För nittio år sedan, den 14 oktober 1915, bestämde sig Bulgariens tsar Ferdinand I att gå in i första världskriget på Tysklands och Österrikes sida. Skälet var att försöka kapa åt sig bitar av Serbien och Grekland. Ferdinand var nämligen besviken över att Bulgarien inte lyckats expandera i de olika krig som utspelats på Balkanhalvön under början av 1900-talet.
Bulgarien förklarade krig mot Serbien. Som ett brev på posten kom krigsförklaringar mot Bulgarien från Storbritannien, Frankrike, Italien och Grekland. Ferdinand I var en tysk furste som blivit tsar av Bulgarien när landet blev självständigt från Turkiet 1908. Bulgarien hade vissa framgångar till att börja med, men allt slutade med ett förkrossande nederlag 1918 och i stället för att få se sitt land växa tvingades Ferdinand I lämna ifrån sig områden till både Grekland och det nyskapade Jugoslavien.
Samma dag som detta hände, den 14 oktober 1915, invigdes kraftverket i Älvkarleby, endast åtta kilometer från Dalälvens mynning. De fem aggregaten hade en sammanlagd effekt på 70 megawatt.
För femtio år sedan, den 14 oktober 1955, var den 19-årige Buddy Holly och hans band förband till Bill Haley i Hollys hemstad Lubbock i Texas. I publiken satt en talangscout och så var Buddy Holly upptäckt! (PM)

Mer läsning

Annons