Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 14 sept

Annons
För 115 år sedan, den 14 september 1890, spelades den första internationella fotbollsmatchen i Sverige. Det var Halmstads BK som mötte Akademisk Boldklub från Köpenhamn. Danskarna segrade med 3-0.
Fotboll hade spelats i Sverige sedan 1860-talet, men först sedan svenska gymnastiktrupper varit i England på 1880-talet kom spelet att få någorlunda fasta regler.
Fotbollen fick först fäste i Göteborg där Lyckans Soldater, bildat 1883, och Örgryte IS, bildat 1887, blev de ledande klubbarna.
Flera skottar som arbetade vid Göteborgs gardinfabrik var medlemmar i ÖIS. De ledande fotbollsstäderna Göteborg, Stockholm och Visby kom 1885 överens om enhetliga regler med England som förebild.
Fotbollens historia kan annars spåras tillbaka till 1100-talet då ett fotbollsliknande spel förekom i England. Det var dock ofta en blandning av fotboll och rugby och orsakade många skador på spelarna. Under långa perioder var det förbjudet att spela fotboll i England.
Vid ett möte vid Cambridge University 1848 kom ett flertal skolor överens om gemensamma regler, The Cambridge Rules.
För femtio år sedan, den 14 september 1955, spelade Richard Penniman, mer känd som Little Richard, in låten "Tutti frutti". Den kom så småningom att nå plats 17 på USA-listan, trots att många radiostationer vägrade att spela den eftersom den ansågs som allt för upphetsande.
En snällare version, som spelades in av Pat Boone, hade större framgång och gick upp till tolfte plats på listan. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons