Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 15 aug

/

Annons
För sextio år sedan, den 15 augusti 1945, kapitulerade Japan. Det skedde i ett radiotal av kejsaren som erkände att landet besegrats.
För de flesta japaner var det första gången de fick höra något annat än att kriget skulle pågå fram till den slutgiltiga segern. Huvuddelen av försvarsmakten var sannolikt beredd att fortsätta kriget även om utsikten att vinna var försvinnande liten. Få människor hade kännedom om atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki.
Kejsaren uppmanade den japanska krigsmakten att inställa alla fientligheter och lägga ned vapnen. En ny regering skulle utses med uppgift att förhandla fram kapitulationsvillkoren med de allierade.
För femtio år sedan, den 15 augusti 1955, skrev Elvis Presley kontrakt med Tom Parker, som kallade sig överste, trots att han inte hade någon som helst militär karriär bakom sig.
Tom Parker satte genast igång med att bjuda ut den nye rockstjärnan till hugade skivbolag. Parker kom med tiden att bli en oerhört förmögen man.
För fem år sedan, den 15 augusti 2000, meddelade Turkiet att landet i fortsättningen ska tillåta sina medborgare att tala kurdiska. Det är en rättighet som tidigare undanhållits de drygt tolv miljoner kurder som finns i Turkiet.
Beslutet kunde ses som en nödvändighet inför Turkiets försök att bli medlem i EU. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons