Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 15 maj

Annons
För femtio år sedan, den 15 maj 1955, återuppstod Österrike som självständig nation. Då enades Sovjetunionen och västmakterna om att landet åter skulle betraktas som ett eget rike, på villkor att det förband sig till ständig neutralitet och ingen återförening med Tyskland.
I oktober lämnade de sista ockupationssoldaterna Österrike som sedan togs upp som medlem i FN. Österrike hade i mars 1938 blivit en del av Tyskland och deltog därför på tysk sida i andra världskriget. Våren 1945 erövrade sovjetiska styrkor Wien medan de västallierade ockuperade den västra delen av Österrike. Sovjetunionen hade gärna sett att Österrike i likhet med grannländerna Tjeckoslovakien och Ungern blev delar av det nya östblocket, men det förhindrades av de västallierade.
För femton år sedan, den 15 maj 1990, såldes Vincent van Goghs målning "Porträtt av dr Gachet" för 82,5 miljoner dollar, cirka 700 miljoner kronor, vid en auktion i New York. Det var det högsta pris som någonsin betalats för ett konstverk vid en auktion.
Och för sjuttiofem år sedan, den 15 maj 1930, blev amerikanskan Ellen Church den första flygvärdinnan någonsin. Det var ombord på ett flygplan mellan San Francisco och Cheyenne i Wyoming.
Hon serverade kyckling, fruktsallad och småfranska, uppgav flygbolaget United Airlines. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons