Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 15 oktober

/

Annons
För sjuttio år sedan, den 15 oktober 1935, invigde kung Gustaf V den nya trafikkarusellen Slussen i Stockholm. Den snillrika konstruktionen skulle för lång tid lösa det växande trafikproblemet i huvudstaden var det tänkt, och så blev också fallet.
Arkitekterna Tage William-Olsson och Holger Blom hade konstruerat Slussen. De var så framsynta att deras trafiklösning var ämnad att fungera även om Sverige införde högertrafik. Borgarrådet Yngve Larsson kallade Slussen "en funkismöbel i Mälardrottningens gemak". Samtidigt invigdes även Katarinahissen som sades imponera mer på kungen än trafikkarusellen. Själva grundkonstruktionen på Slussen har fungerat fram till våra dagar.
För femton år sedan, den 15 oktober 1990, tilldelades Sovjetunionens president Michail Gorbatjov Nobels fredspris. Den norska Nobelkommittén motiverade valet med Gorbatjovs avgörande insatser för att gamla europeiska stater återfått sin frihet.
Och för hundra år sedan, den 15 oktober 1905, skrev den amerikanske presidenten Grover Cleveland en artikel i "Ladies Home Journal" där han underströk det olämpliga i att låta kvinnor delta i allmänna val.
- Vi vet alla hur mycket längre kvinnor går i sin sociala rivalitet och avundsjuka. Förståndiga och ansvarstagande kvinnor vill inte rösta, hävdade presidenten. (PM)

Mer läsning

Annons