Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 15 sept

Annons
För femton år sedan, den 15 september 1990, började TV4 sina marksändningar.
Wallenbergbolaget Providentia var huvudägare och hade satsat 500 miljoner i det nya tv-bolaget. Andra stora ägare var Föreningsbanken, pensionsbolaget SPP och förlaget Natur och Kultur. TV4 hade sitt huvudkontor i Hjorthagen i Stockholm.
TV4-chefen Ingemar Leijonborg lovade vid starten att minst 60 procent av sändningarna skulle utgöras av svenskt material.
Flera kända tv-profiler värvades från de gamla monopolkanalerna. Lars Weiss, Lennart Ekdal och Anna Lindmarker var några av dem.
För tio år sedan, den 15 september 1995, avled Gunnar Nordahl i en ålder av 73 år.
Nordahl var den förste svensk som blev proffs efter andra världskriget. Han skrev 1949 kontrakt med AC Milan i Milano och fick strax sällskap av Gunnar Gren och Nils Liedholm. Tillsammans bildade de en anfallskedja, Gre-No-Li, som knappast hade någon motsvarighet i dåtidens fotbollsvärld.
För fem år sedan, den 15 september 2000, kom Peter Englunds tegelstensbok "Den oövervinnerlige" ut. Boken var den andra delen i en trilogi om den svenska stormaktstiden och omspände tiden från westfaliska freden 1648 fram till Karl X Gustavs död 1660.
Just den här dagen för sjuttio år sedan, året var 1935, blev hakkorset Tysklands nya nationalsymbol. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons