Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 16 december

Annons
För hundra år sedan, den 16 december 1905, utplånades de sista resterna av det revolutionsförsök som startat i Sankt Petersburg detta år.
Då arresterades samtliga medlemmar i den första sovjeten, det vill säga arbetarråd, som bildades i staden. Bland dem som greps var Leo Trotskij, som så småningom skulle bli en av de främsta bolsjevikerna.
Arbetarrådet hade bildats i oktober efter omfattande oroligheter i den ryska huvudstaden. Tsar Nikolaj II hade blivit tvungen att bevilja vissa medborgerliga rättigheter och den första sovjeten såg sig som ett förhandlingsorgan gentemot tsaren.
Detta visade sig vara alltför optimistiskt. Så snart tsarens hemliga polis fått veta vilka som satt i sovjeten greps ledamöterna.
För femtio år sedan, den 16 december 1955, antog riksdagen en ny sociallag som ersatte 1918 års lag. Fattigvård, fattighjälp och fattignämnd avskaffades och ersattes av socialvård, socialhjälp och socialnämnd.
För tjugo år sedan, den 16 december 1985, sköts Paul Castellano ihjäl på öppen gata i New York. Även hans livvakt dödades.
Den 70-årige Castellano var boss för en av USA:s mäktigaste maffiafamiljer. Vilka som ansvarade för dådet uppklarades aldrig, men misstankarna riktades mot John Gotti, ledare för en rivaliserande maffiafamilj. (PM)

Mer läsning

Annons