Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 16 mars

Annons
För sextio år sedan, den 16 mars 1945, var slaget om vulkanön Iwo Jim i Stilla havet över.
Iwo Jima ligger 1 200 km söder om de japanska huvudöarna och var kraftigt befäst. Ön ansågs vara ett stort hinder för den fortsatta amerikanska offensiven.
Invasionen startade i februari 1945. USA satte in omkring 60 000 marinkårssoldater. Den japanska garnisonen bestod av 21 000 man. När striderna var över hade endast drygt 200 av dessa överlevt. USA förlorade omkring 7 000 i stupade.
Det som ändå gjorde Iwo Jima känt var den bild som togs när sex soldater reste den amerikanska flaggan på den utslocknade vulkanen Suribayaski, den högsta punkten på den södra delen av ön. Den hade valts för att så många marinkårssoldater som möjligt skulle kunna se den amerikanska nationalsymbolen. Händelsen dokumenterades av marinkårens filmare och fotografer.
Den mest välkända bilden togs av Joe Rosenthal. Av de sex soldaterna på fotografiet överlevde hälften de hårda striderna på Iwo Jima.
Fotografiet kom sedan till flitig användning i den amerikanska propagandan.
För tio år sedan, den 16 mars 1995, avslöjades det att folkpartiets nya ledare Maria Leissner skönstaxerats två gånger efter att ha underlåtit att lämna in sin självdeklaration. Det skedde taxeringsåren 1986 och 1990. Valberedningen, som noggrant synade partiledarkandidaterna, informerades inte av Leissner. Själv menade Maria Leissner att förseelsen inte var värre än en felparkering. (PM)Mer läsning

Annons