Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 17 april

Annons
För trettio år sedan, den 17 april 1975, intogs den kambodjanska huvudstaden Phnom Penh av de röda khmererna. Tidigt på morgonen stormades högerdiktatorn Lon Nols presidentpalats.
De flesta kambodjaner hälsade de röda khmererna som befriare. De skulle snart inse att ett skräckvälde ersatts av ett mycket, mycket värre.
De röda khmererna, inspirerade av kulturrevolutionen i Kina, ville helt omvandla Kambodja. Demokratiska Kampuchea bildades, hela eliten av läkare, lärare, jurister och andra akademiker mördades brutalt. Städerna tömdes på folk, sjukhus och butiker stängdes. Alla moderna institutioner avskaffades. Valutasystemet skrotades och postverket lades ned.
Syftet var att skapa ett bondesamhälle utan västerländskt inflytande. Alla som protesterade mördades. Hundratusentals dog av svält och sjukdomar.
Under de röda khmerernas och Pol Pots skräckvälde minskade Kambodjas befolkning med minst en miljon, kanske så mycket som två miljoner.
År 1978 invaderade Vietnam och gjorde slut på Pol Pots regim.
För fyrtio år sedan, den 17 april 1965, uppträdde rockaren Little Richard på en konsert i New York. Med sig i bandet hade han en 22-årig okänd gitarrist vid namn Jimi Hendrix, som därmed gjorde sin debut i lite större sammanhang. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons